Leksion i Hapur nga Dr. Ilirjana NANO

Details

Ditën e sotme, datë 29.01.2018, në ambientet e Akademisë Profesionale të Biznesit u zhvillua leksioni i hapur me temë: Shteti dhe e drejta në epokën e Skënderbeut. Leksioni u mbajt nga Dr. Ilirjana NANO, përgjegjëse e Departamentit të së Drejtës Publike në FD të APB.

Ky aktivitet u zhvillua në kuadër të vitit të Skënderbeut, që përkon me 550 vjetorin e vdekjes së heroit tonë kombetar.

Në fokus të leksionit ishin organizimi shtetëror i Lidhjes së Princave Shqiptarë që nga krijimi i Lidhjes në Lezhë më 2 mars 1444, deri në vdekjen e Skënderbeut si dhe sistemet e së drejtës që vepronin në Arbëri në këtë periudhë, duke u përqendruar tek e drejta pozitive dhe ajo zakonore.

Nje vëmendje e veçantë iu kushtua edhe marrëdhënieve ndërkombëtare të shtetit të Skënderbeut, në veçanti traktatet e lidhura me Republikën e Venedikut më 1448 dhe me mbretin Alfons të Napolit (Traktati i Gaetës) më 1451, ku në rastin e parë Lidhja e Princave del për herë të parë dhe të vetme si subjekt i marrëdhënieve ndërkombëtare dhe në rastin e dytë ishte vetë Skënderbeu si përfaqësues i Principatës së Kastriotëve subjekt.

Leksioni u mirëprit nga studentët dhe pedagogët e pranishëm dhe nxiti diskutime dhe pyetje rreth çështjeve të cilat u trajtuan.

Në përfundim u vlerësua nevoja për një shtim të aktiviteteve në kuadër të vitit të Skënderbeut, për të ndriçuar edhe më tepër aspekte të jetës dhe veprimtarisë së heroit tonë kombëtar.

#apbcommunity #apbhistory

27067814_2075718172672640_4867598633516527929_n27336357_2075718126005978_7768850395295812072_n

Facebook
Twitter
LinkedIn

This website uses cookies!

By clicking “Accept All”, you agree to save personalization files to your device to improve site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts.